Световен Ден на Водата (22 март) и Световен ден на метеорологията (23 март)

Програма на събитието: 1final Programa22-23mart202

Институтът за изследвания на климата, атмосферата и водите при БАН (ИИКАВ-БАН) в сътрудничество с Българската асоциация по водите (БАВ), с подкрепата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и Българската академия на науките ще отбележи Световния ден на водата и Световния ден на метеорологията на 22 и 23 март.

Откриването е на 22 март, в 10:00 часа, в зала „Проф. Марин Дринов“ на БАН (ул. „15 ноември“ № 1). Програмата вижте ТУК (линк) Директорът на ИИКАВ член-кореспондент Екатерина Бъчварова ще приветства гостите на двудневния форум. Поканени да участват са министрите на околната среда и водите д-р инж. Росица Карамфилова и на Регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков. Председателят на БАВ г-н Иван Иванов ще представи и награди победителите във фотоконкурса „Природата на водата“Изложбата може да бъде видяна в БАН до 24 март.

Програмата предвижда дискусии по важни за България теми като управлението на водите в страната, водните ресурси в условията на климатични промени, иновативни технически решения за намаляване на човешкия отпечатък върху природата, качество на атмосферния въздух и здраве, опазването на околната среда, адаптирането на програмите за обучение на ученици и студенти и други. Представители на управляващите органи, висшите и средни училища, бизнеса и учени ще изнесат доклади. „Девин“ ЕАД ще представи модел за „Отговорно управление на води“ и предоставя подкрепа за организацията на събитието.

Официална тема на Световния ден на водата за 2023 година е „Ускоряване на промяната“ (Accelerating Change). Това означава намиране на много по-ефективни начини за използване на световните ресурси на вода на всички нива – континенти, държави, градове и граждани. Официална тема на Световния ден на метеорологията за 2023 година е „Бъдещето на времето, климата и водата през поколенията“ (The Future of Weather, Climate and Water across Generations), което е свързано с честването на 150 години от създаването на Световната метеорологична организация и подчертава отговорността на всички поколения за устойчивото развитие на човечеството.

В годината на „Фундаменталните изследвания за устойчиво развитие“, обявена от ООН, тези теми подчертават необходимостта от повече вложения във фундаментални изследвания в световен мащаб и на национално ниво като основа за всички иновации и устойчиви решения за справяне на човечеството с рисковете, свързани с промените на климата и недостатъчните водни ресурси.

Информация след събитието:

Институтът за изследвания на климата, атмосферата и водите при БАН (ИИКАВ-БАН) в сътрудничество с Българската асоциация по водите (БАВ), с подкрепата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и Българската академия на науките отбеляза Световния ден на водата и Световния ден на метеорологията на 22 и 23 март в зала „Проф. Марин Дринов“ на БАН (ул. „15 ноември“ № 1).

Събитието получи поздравителни адреси от министъра на Околната среда и водите д-р инж. Росица Карамфилова, поднесено от зам.-министър Ренета Колева и от министъра на Регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков, поднесено от Ирена Георгиева, изпълнителен директор на Български ВиК холдинг. Адрес от Председателя на БАН академик Юлиан Ревалски и от Ръководството на БАН бе поднесен от Главния научен секретар на БАН проф. д-р Нели Косева. Председателят на БАВ г-н Иван Иванов представи и награди победителите във фотоконкурса „Природата на водата“. В продължение на цялата седмица във фоайето на БАН бе на разположение на обществеността изложба с творбите, участвали в конкурса.

В продължение на два дни бяха представени доклади и проведени дискусии по важни за България теми като управлението на водите в страната, водните ресурси в условията на климатични промени, иновативни технически решения за намаляване на човешкия отпечатък върху природата, качество на атмосферния въздух и здраве, опазването на околната среда, адаптирането на програмите за обучение на ученици и студенти и други. Участваха над 130 учени от научни институти на БАН, служители от държавни организации, представители на бизнеса, студенти и преподаватели от Нов български университет, ученици и учители от 203 Профилирана езикова гимназия „Свети Методий“. „Девин“ ЕАД представи модел за „Отговорно управление на води“ и спонсорира организацията на събитието.

Събитието в снимки можете да видите тук: 22-23 mart 2023

2023 red final